WYDARZENIA

• Charytatywna aukcja allegro

Na aukcji charytatywnej allegro można licytować materiały promocyjne czterokrotnego Mistrza Polski w rajdach samochodowych Kajetana Kajetanowicza oraz obrazy ustrońskich artystów Beaty Sikory-Małyjurek oraz Stanisława Sikory. Dochód z aukcji zostanie przeznaczony na zakup aparatu do hemodializy (sztucznej nerki) dla potrzeb Stacji Dializ. Aukcja potrwa do 20 listopada.

Zachęcamy również do wzięcia udziału w internetowej aukcji charytatywnej Allegro http://charytatywni.allegro.pl/listing?charityOrganizationPurposeId=249

• Spotkanie w CafeMuzeum

dnia 13 kwietnia o godzinie 16.00 w "CafeMuzeum" w Cieszynie odbyło sie spotkanie poetycko-muzyczne
  • Konferęcja: "Upowszechnianie wiedzy dot. profilaktyki schorzeń nowotworowych" - 25.10.2013r

Konferencja zorganizowana w ramach realizacji zadania publicznego z zakresu OCHRONY I PROMOCJI ZDROWIA.
  • Konkurs plastyczny "Zdrowie w Twoich rękach"

• Spotkanie poetycko-muzyczne "W drodze" - 7.04.2013r

W niedzielę 7 kwietnia 2013r. od godz. 16:00 (Cafe Muzeum) odbyło się spotkanie poetycko-muzyczne "W drodze" z cyklu "DIALOG - poezja łaczy a nie dzieli" z inicjatywy Wydawnictwa Wingsber.com POLAND na rzecz Fundacji Zdrowia Śląska Cieszyńskiego (KRS 0000130105).

Składamy serdeczne podziękowania dla Pani Małgorzaty Szklorz za organizację spotkania.

• W SZPITALU KULTURALNIE

W dniu 12 października 2012 r. pacjenci Szpitala Śląskiego mieli okazję do spędzenia bardzo miłego wieczoru. Fundacja Zdrowia Śląska Cieszyńskiego zorganizowała w sali konferencyjnej pokaz sztuki zatytułowanej Johna Whitewooda „Zupełnie Inna Bajka” Sztukę przedstawili aktorzy z grupy teatralnej BAJ(K)ARZE.

• 2012.10.12 - BAJ(K)ARZE

Fundacja Zdrowia Ślaska Cieszyńskiego
    zaprasza

pacjentów
    i sympatyków w dniu
    12-ego października 2012 godz.19-ta do

Sali Konferencyjnej Szpitala Śląskiego

( wjazd portiernia od ul.Chrobrego)

BAJ(K)ARZE

Przedstawiają

Komedia Johna Whitewooda

Tłum: Lucyna Krzanowska

*ZUPEŁNIE INNA* *BAJKA*

„ZUPEŁNIE INNA BAJKA” to ciekawa historia

odległa w czasie i przestrzeni - Itace.

„BAJ(K)ARZE” to młoda grupa teatralna

działająca w Cieszynie od roku 2010.

Szanowni Państwo

Bajka... zupełnie inna

„Zupełnie inna Bajka” to tytuł sztuki teatralnej Johna Whitewood . Chciałoby się zapytać: „Dlaczego inna?” I chciałoby się udzielić odpowiedzi: „Przecież bajka, to bajka. Każda jest przypowieścią, której rozwiązanie prowadzi do wysnucia konkretnej nauki, morału.” A jednak... Komedia pod tym tytułem jest nietypowa, ponieważ została skierowana do dorosłych, co oznacza, że autor wyłamał się ze stereotypowego myślenia, iż głównymi odbiorcami tego gatunku powinny być dzieci.

Pochodzący z Wielkiej Brytanii John Whitewood jest autorem kilkunastu sztuk wyemitowanych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych przez telewizję i radio BBC. W roku 1994 postanowił zostać nauczycielem języka angielskiego w Cieszynie. Wówczas poznał panią Lucynę Krzanowską, z którą zawarł związek małżeński. Oboje odkryli wspólną pasję i L. Krzanowska została tłumaczką jego sztuk na język polski. Wspólnie zaangażowali się również w działalność grupy teatralnej „Baj(k)arze”. Grupy założonej z inicjatywy J. Whitewooda w 2010 r., a skupiającej aktorów-amatorów, z poświęceniem doskonalących swoje aktorskie umiejętności, po to by przekaz był dla widza przyjemnością i niezapomnianym przeżyciem artystycznym.

„Zupełnie inna Bajka” doskonale pozwoliła uczestnikom spektaklu zapoznać się z tajnikami i charakterystycznymi cechami teatru Szekspirowskiego, czyli elżbietańskiego. Widzowie z łatwością dostrzegli zamierzony minimalizm scenograficzny, skontrastowany bogactwem strojów aktorskich. To właśnie jeden z podstawowych elementów tego teatru. Nie przypadkowo bowiem bywa on nazywany teatrem gwiazdorskim, ponieważ nacisk kładzie się na treść, grę aktorów oraz kostiumy. Scenę celowo pozbawiono kurtyny i ustawiono tak, by artyści mogli mieć kontakt z publicznością. Wszystko odbywało się na jednym poziomie. Wyraziste było również tutaj zerwanie z zasadą trzech jedności (miejsca, czasu i akcji) oraz zasadą decorum, co oznacza, że tekst oparto na wprowadzeniu elementów języka potocznego. Bohaterowie „mitycznej” Itaki podejmowali całkiem współczesne tematy, używając nieobcych nam zwrotów, czy sloganów. Najważniejsze jednak były gra aktorów i słowa, często gra słów, budująca emocje, napięcie; rozwijająca akcję oraz wprowadzająca widza w sytuacje komiczne, zabawne albo tragiczne, niesamowite.